CYKLA

 

Upplevelser - Verkeåns naturreservat

 

 

 

Skapa ditt eget cykelpaket

Det finns gott om kronhjort i skogen runt Gladan & Vråken. Foto Göran Johannesson.

 

 

Om du cyklar till Gladan & Vråkens vandrarhem kan du använda dej av SÖSK-kartan, som har lila cykelled dragen i direkt anslutning till vandrarhemmet. Du kan annars hyra en cykel hos Ravlunda cykel, 0414-74001, som kör cykeln tur & retur hit. www.ravlundacykel.se

Christinehofs ekopark hyr också ut cyklar, 0417-26370, fast då får du själv hämta och lämna dem.

 

Du cyklar på bilfria fina skogsvägar eller mindre asfalterade småvägar som är glest trafikerade. Av oss kan du köpa en detaljerad karta för 20 kr. styck, som för dej till följande destinationer (i huvudmenyn under rubriken "karta" hittar du också en vandrings/cykelkarta):

 

1. Haväng via Brösarps norra backar och Hallamölla vattenfall.

 

2. Forsakar vattenfall.

3. Hallsbergs gård och stenar.

 

Innan cykelturen får du muntlig information om de olika destinationerna.

Se också längst ner på denna sida för mer information. Självfallet kan du också använda dej av egen karta; kanske om du har någon annan destination i tankarna då du skapar ditt paket.

 

Priser vad gäller boende m.m. se; "priser" i huvudmenyn. Vi är medlemmar i Bed and Bike och STF- Svenska Turistorganisationen.

 

1A. Haväng:

Här finns vidsträckta, öppna och sandiga hedområden med stor blomsterprakt. Hästar och får betar på den öppna betesmarken och här övervintrar rovfåglar och vadare. Kustremsan är unik för Östersjön med dess backar och fina sandstrand. Verkeån möter Östersjön vid Haväng.

Här finns också Havängsdösen som byggdes för ca. 4 500 år sedan under yngre stenåldern.

 

1B. Brösarps norra backar:

Har kalkhaltiga avlagringar sedan istiden med öppet backlandskap, välutvecklad sandstäpp och gräsvegetation.

Här växer Sandnejlikor, Backsippor, Sandliljor och Hedblomster.

Gå av cykeln och vandra den 5 km. vackra blåa leden runt backarna och njut av den hänförande utsikten!

 

1C. Hallamölla vattenfall:

Är Skånes högsta sammanhängande vattenfall med 5 fall och en total höjd på 23 meter. Det finns en insjööringsstam ovanför fallet och en vandrande öringsstam nedanför fallet. Kvarnen har anor från 1400-talet. Om du vill vandra härifrån kan du välja mellan röd och gul led. Dessa båda leder för dej till Haväng.

Röd led går via Verkeåns bokskogsraviner och vidare över Brösarps norra backar. Gul led löper på den andra sidan av Verkeån genom Lindskogen och de södra backarna.

2. Forsakar vattenfall:

Området har en dramatisk natur. Bäcken bildar flera fall varav det högsta mäter 9 meter. Ställ cykeln och vandra längs ravinsluttningarna i den gamla bokskogen.

3. Hallsbergs gård och stenar:

Nils Nilsson skapade både bildmässigt som textmässigt i slutet av 1800-talet en stor mängd med märkliga stenar. Stenarna för tankarna till assyrisk-babylonisk konst och medeltida dopfunter.

Fotnot: SÖSK-kartan är en gratis cykelkarta som kan hämtas hos turistbyråerna på Österlen eller fås här hos oss vid ankomst. Om du laddar ner den från nätet kostar den en smärre summa.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved